The Interlock

Project Location: Atlanta, GA

Overview: The Interlock is a mixed-use development in the West Midtown area of Atlanta.  The property market is so hot right now that the owner decided to add two stories to the structure.  Rather than redesigning the foundation system from scratch, ABE Enterprises contacted LTC to perform a bi‑directional load test to prove that the existing shaft design could bear the extra load. 

The LTA (Load Test Assembly) was fully fabricated at LTC’s shop and trucked to site in one piece. Then they lifted it off the flatbed and installed it right into the excavation.

Bucking the standard practice of casing to tip in order to clean and inspect the base (at the expense of shear capacity), the excavation was only partially cased to the Partially Weathered Rock (PWR) formation.  The test indicated that both the rock socket shear and end bearing had substantially more capacity than design values indicated.

Coming soon.
Loading up the completed assembly.
Free falling concrete.
Our back yard.